7prichini

7 причини, поради които жестовият език е прекрасен

Жестовият език е визуален език, който въвлича ръце, лицеви изражения и движения на тялото като начин за комуникация.

 

Съществуват над 135 жестови езика по света. Над 135! Почти всяка нация си има собствен жестов език, който е различен от останалите по света. Например британския жестов език няма нищо общо с американския, независимо от това, че и двата произхождат от английския! Жестовият език най-често се ползва като основен начин за комуникация от хора, които са глухи или тежкочуващи, но езикът може да даде много ползи и на всички останали хора.

Ето и няколко причини поради, които е толкова прекрасен:

1. Глухите хора без него не могат

Разбира се, не може да игнорираме най-очевидната причина за това защо жестовия език е толкова прекрасен. Жестовият език е изключително важен начин за комуникация за много глухи и тежко чуващи хора. Жестовия език е майчиният език на глухата общност и им дава пълен достъп до комуникация. Макар че жестовият език се използва основно от глухи хора, той се използва и от хора, които имат говорни проблеми или са неми.

IMG_6462

2. По-експресивен

Жестовият език не включва само ръцете, а и също и цялостното движение на тялото и лицевите изражения. Лицевите изражения могат да покажат емоция и граматика! Например едно повдигане на вежди може да промени изцяло граматичната структура на едно изречение. Така че, ако някога смяташ да говориш на жестов език, се убеди, че лицевите ти изражения са точни, защото може без да искаш да кажеш нещо напълно различно от това, което имаш предвид.

Освен това, ако използваш жестовия език, може да изгориш малко повече калории, отколкото ако само говориш!

IMG_6539

3. Слушаш с ръцете си

Хората, които познават жестовия език, много често са по-добри слушатели. Когато използваш жестовия език, постоянно трябва да подддържаш очен контакт с човека срещу теб. За разлика от говоримия език, жестовия език изисква да гледаш в очите събеседника, с когото общуваш. Така ти го „изслушваш„. Това е изключително полезен навик, който можеш да си създадеш. Поддържайки очен контакт, показваш, че си искрено заинтересован от това, което другия има да каже.

4. Помага на хора с различни видове аутизъм

Някои деца с аутизъм имат трудности да развият вербални умения, а научаването на жестовия език може да бъде много полезно средство за комуникация. Много деца с аутизъм показват по-добри комуникационни умения, докато използват жестовия език вместо говоримия.

5. Провеждането на личен разговор на публични места

Жестовият език може да бъде много добър начин да споделяш конфиденциална информация без никой да разбере.IMG_6490

Знаем, че със сигурност много деца са научили жестов език и са си говорили в час без учителите им да знаят!

6. Децата могат да научат жестовия език по същия начин както и говоримия

За едно дете, етапите в изучаването на жестовия език са същите като и в говоримия. Затова е по-добрата опция да се научи жестовия език при бебетата особено когато все още не могат да говорят.

sign

7. Предимства пред говоримия език

Жестовия език може да бъде използван в ситуации, когато буквално не можеш да говориш – под вода, говорейки през стъкло, от разстояние,

IMG_6537на шумен концерт, докато ядеш. Жестовият език ти позволява да говориш с някого в голяма компания, без да шумиш на другите. Можеш да кажеш на твоя приятел колко ти е неприятен филма, който гледате, без да притесняваш никого в залата.

 

Ползите от жестовият език, естествено, не могат да бъдат обобщени само в 7 подточки. Ако се интересувате и искате да получите повече информация за жестовия език или пък искате да го научите, пишете ни на нашата фейсбук страница.

 

Leave A Comment

What’s happening in your mind about this post !

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.