10things

10 неща, които не трябва да казваме на глухите

Понякога срещата с глух създава много странни и неловки ситуации за чуващите хора. Ако сте чуващ, моля, помислете си над тези  неща, които ще споделим с вас и следващия път когато се срещнете с глух човек, ще бъдете по-подготвени.

1. О, съжалявам! (И след това да си тръгнеш.)

Глухите хора не са…страшни! Когато някой ви каже, че не чува, бъдете сигурни, че той ви гледа в лицето, когато говорите с него. Говорете ясно, но не преигравайте. Или пък, какво толкова, вземете лист хартия и напишете каквото искате да кажете!

2. – Ама..как карате кола като не чувате?

Ами! Когато шофираме, използваме очите си. ВИЕ как карате кола? Удивително е колко много хора считат, че хората с увреден слух не може или не трябва да получват шофьорска книжка. Статистиката показва, че глухите водачи на МПС много по-рядко причиняват ПТП от чуващите шофьори.

3. – Можете ли да четете?

Задавате този въпрос през цялото време…

От една страна, въпросът е уместен, защото езикът, който ние глухите използваме е жестовия. От друга страна … познайте какво? Глухите деца ходят на училище заедно с чуващите деца, завършват средно и висше образование и по нищо не се различават от чуващите си връстници. Ние работим и живеем както всеки един от вас. Единствено не чуваме. Ако приемем, че хората с увреден слух не могат да четат..това е просто обидно.

 

4Оо, напълно разбирам какво имаш предвид. Мисля, че и аз имам някаква загуба на слуха – трудно разбирам хората понякога. Нали се досещаш – концерти, купони..

Сериозно? Защо всички, които срещаме изведнъж имат загуба на слуха? Да не можеш да чуваш хората, докато говорят когато си в шумна обстановка не е същото, като това да бъдеш глух или тежкочуващ. Разбираме, хората имат нужда да намират общи теми и да се свързват помежду си, но понякога това търсене на обща тема изглежда изкуствено и неуместно.

5. – О, ама ти можеш да четеш по устни, нали? Супер! Може ли да ми кажеш какво казва онзи човек в ъгъла на стаята?

Четенето по устни НЕ е супер сила! Не, не можем да разберем какво казва онзи човек в ъгъла на стаята. Достатъчно трудно ни е да разберем какво се случва само в разговора, който водим с вас!

 6. – О, толкова съжалявам! Да загубя слуха си би било най-ужасното нещо на света.

Ами, има си минуси, но наистина не е толкова лошо. Този отговор ни кара да се чувстваме сякаш има нещо, за което да ни съжалявате. Дори и да си го мислите, просто не го казвайте! Просто недейте. Вие не знаете колко е богата културата на глухите!

7. – Ама..ти имаш слухови апарати!

Да, някои имат. Апаратите много помагат и се радваме, че много глухи носят такива, но те не са магически устройства! Те не лекуват загубата ни на слух. Все още трябва да четем по устните, все още трябва да използваме жестовия език, за да разберем какво казват хората. Ако някой има слухови апарати, не предполагайте, че той чува като вас.

8. – Оо, ама вашата азбука не е ли онази..Брайловата?

…брайловата азбука е за слепите, глухите хора използват същата азбука, която използвате и вие, само че могат изписват всяка буква с ръка – това е така нареченият дактил.

9. – Но ти не звучиш като..глух?

Хората трудно разбират това, че някои глухи говорят добре, въпреки че не чуват. Това не ни прави длъжни да се обясняваме – не. Съжалявам, ние не ви игнорираме, просто не ви чуваме..

И във връзка с това..

10. – Уау, говориш толков-а-а-а добре!

Да, получаваме този коментар, добронамерен е, дори някои преводачи ни го казват. Има няколко причини, поради, които не трябва да ни го казвате. Първо – това кара човека да се чувства неловко и неуверено. Второ, посланието, което отправяш е, че умението да говориш е високо ценено. Намеква, че хората, които нямат говор са по-малко интелигентни или пък, че не се стараят достатъчно.

Този коментар е като потупване по рамото. Ние не сме направили нищо специално, за да се сдобием с говорни умения. Говорът на глухите хора няма връзка с техните умения или интелект.

И така..

Това да бъдеш глух има своите трудности, но повечето от тези трудности са свързани с липсата на достъп. Трудно е да намираш и да задържиш работа, да получиш качествено образование, когато светът е за чуващите.

..но все пак! Това да бъдеш глух не е лошо! Със сигурност не е нещо, за което трябва да тъгуваме – прекрасно е понякога да не чуваш и напълно да изключиш, да влезеш в свят на пълна тишина, когато децата ви крещят, повярвайте ни.

Някога казвали ли сте нещо, за което да съжалявате? Имали ли сте неловки ситуации, в които някой ви е казвал нещо неприятно?