DSC_4645

Иновативна услуга променя живота на глухите ученици и студенти в достъпа им до образование

Фондация „Заслушай се“ с подкрепата на Samsung България стартира пилотен проект за трансформиране на говор към текст в помощ на хора с увреден слух

 

София, 23 ноември 2016 г. –  Фондация „Заслушай се” с ексклузивната подкрепа на Samsung България представиха първата за България платформа с услуга за трансформиране на говор към текст в реално време, която ще осигури равен достъп до образование на около 8000 деца и младежи с увреден слух в страната.

Услугата стартира с пилотна фаза и ще бъде внедрена в едно специализирано училище в София, а през 2017 г. обхватът и приложението на платформата ще бъдат разширени. Целта е да се осигури качествено и достъпно образование за деца и младежи с увреден слух. С помощта на иновативната услуга по време на учебния процес учениците и студентите ще могат да възприемат устната реч на преподавателите във вид на писмен текст.

„Лично за мен това е много емоционален ден, защото ме връща към ученическите ми години, когато, седейки на първия чин, се опитвах да разбера всичко, което учителите казваха. Пропусках много информация и това правеше всичко много трудно. Оттогава мечтая да дойде денят, в който следващите поколения деца и младежи с увреден слух да не изпитват тези трудности. Услугата за трансформиране на говор към текст, която днес представихме, е това решение, което ще помогне на стотици деца да се обучават пълноценно. Целта ни е до 2019 да покрием всички 8000 деца и младежи с увреден слух“, заяви Ашод Дерандонян, основател и председател на фондация „Заслушай се“.

Специален гост на събитието бе Йорданка Фандъкова, кмет на София. Столична община е първата държавна институция, която вече използва специализирани услуги в помощ на хора с увреждания, улесняващи тяхната комуникация със служителите на Общината.

„Столична община и аз като кмет проявяваме интерес към всички възможности за това хората да имат по-добър достъп до административни услуги, а също така да можем да общуваме, да приемаме предложенията и идеите на всички граждани. Радвам се, че Столична община най-вероятно е първата институция, която вече има договор с фондация „Заслушай се“ и вече осигурява по-добър достъп до услуги на хора с увреден слух“, заяви г-жа Фандъкова.

Услугата за трансформиране на говор към текст е втората част от едноименната платформа на фондация „Заслушай се“, победител в конкурса „Промяната“ на NOVA и Фондация „Reach for change“, и се реализира благодарение на програмата Tech Institute на Samsung. Tech Institute осигурява професионално обучение под формата на практически курсове за студенти, чрез които младежите подобряват дигиталните си умения, придобиват квалификация в отделна технологична област и се подготвят за бъдещата си реализация на пазара на труда. Студентите, участващи в професионалните курсове на Samsung, са част от екипа от IT специалистите, които разработиха и платформата „Заслушай се“.

„Този съвместен проект е изключителна възможност да покажем как технологиите реално улесняват живота на хората и осигуряват достъп до нови възможности и изживявания. Щастливи сме, че „Заслушай се“ видя в лицето на Samsung най-подходящия партньор и заедно създаваме история“, каза Кирил Николов, ръководител „Мобилна дивизия“ на Samsung България.

Услугата за трансформиране на говор към текст е част от мисията на фондация „Заслушай се” за осигуряване на равен достъп на 120 000 хора с увреден слух в България, в която активно се включва Samsung като социално отговорна компания, която се стреми да подобри живота на хората чрез своите иновации. Дългосрочната цел е услугата да се използва не само в помощ на образованието, а и по време на публични събития, помагайки на хората с увреден слух да участват пълноценно в социалния живот.

Видео с повече информация за услугата: https://youtu.be/FUor4-yCNhw

Leave A Comment

What’s happening in your mind about this post !

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.